19 червня 2012 р. у львівській книгарні «Є» пройшов черговий «Каменярівський вівторок» – завершальна зустріч п’ятого книжкового сезону.

 

Червневий «Каменярівський вівторок»

 

У рамках підсумкового «Вівторка» відбулася презентація ілюстрованого путівника по літературній експозиції Львівського національного літературно-меморіального музею І. Франка «Прийдімо до Франка», який став своєрідним продовженням виданого раніше дослідження Віри Бонь «Будинок-музей Івана Франка у Львові». Також до уваги учасників зустрічі представлено упорядковане професором Львівського національного університету ім. І. Франка Михайлом Гнатюком ґрунтовне видання «Спогадів про Івана Франка», яке побачило світ за державною програмою «Українська книга». Упорядник розповів про специфіку праці над виданням, наголосив на його значенні для літературознавства, а також для пересічних читачів, які цікавляться постаттю великого Каменяра. У традиційній історичній каменярівській рубриці “Наші роки” директор видавництва «Каменяр» Дмитро Сапіга представив книжки, які побачили світ у видавництві далекого 1952 року, зокрема твори Івана Франка, Архипа Тесленка, Леся Мартовича, перше видання роману Ірини Вільде «Повнолітні діти», який є актуальним і сьогодні.

Учасником постійної рубрики «Каменярівський гість» став американський журналіст українського походження Богдан Годяк із книжкою «Незнаний Христос», мета якої допомогти людині знайти силу духу, таку, яку мали перші християни. Тривалий час Богдан Годяк працював репортером, редактором місцевих новин і протягом восьми років редактором відділу релігії газети «Pittsburgh Post-Gazette». Робота дозволила йому взяти інтерв’ю у таких славних людей, як кардинал Йосип Сліпий та єпископ Стернюк, інших священиків та дисидентів, що проживали в Києві та Львові. Між гостем та учасниками «Каменярівського вівторка» відбувалася цікава дискусія навколо філософсько-релігійних поглядів журналіста, а також книжки, яка представлялася.

Чимала аудиторія, яка відвідала підсумковий «Каменярівський вівторок», вкотре підтвердила, що таких зустрічей, де поєднано історію та сучасність, відтворено діалог між читачами, авторами, видавцями, потребує наша теперішня громадськість, яка думає і читає.